Bölüm Danışma Kurulu

Öğrencilerimizin akademik ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak, onları hayata ve geleceğe hazırlamak için farklı bakış açılarını önemsiyoruz. Danışma kurulu üyelerimize bu sürecin bir parçası olmayı kabul ettikleri için teşekkür ediyoruz.  

Filiz Eczacıbaşı Sarper

Öz geçmiş

İzmir’in kültür ve sanat yaşamında önemli bir yeri olan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Filiz Eczacıbaşı Sarper, İzmir’de doğdu. Londra Collage of Choreology Bölümü’nü bitiren Sarper, 1985 yılında kurulan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. 1993 yılında Nejat F. Eczacıbaşı’nın vefatı üzerine İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Sarper, İzmir’in Expo 2015 adaylığı sürecinde Cumhurbaşkanlığınca Ulusal Danışman olarak atandı. EXPO 2020 sürecinde ise Euro-Asia Delege Lideri olarak görev yaptı. İzmir’in kültür ve sanat yaşamına yaptığı katkılar nedeniyle pek çok kez ödüllendirildi. 26 Mayıs 2009’da İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun takdiriyle iki ülkenin kültür ve sanatına yaptığı sürekli katkılar nedeniyle İtalyan Dayanışma Yıldızı Şövalyesi, 2021 yılında da Dayanışma Yıldızı Şövalyesi ünvanının bir üst rütbesi olan ve İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın takdir ettiği subaylık mertebesinde İtalyan Yıldızı Liyakat Madalyasını aldı.

Sarper, 2014’te Türk-Polonya kültürel ve bilimsel iş birliğine yaptığı katkılardan dolayı Polonya Cumhuriyeti Liyakat Madalyası’na layık görüldü. Filiz Eczacıbaşı Sarper, 28 Şubat 2014’te Avrupa Festivaller Birliği’nin yönetim kuruluna seçilmiş ve 60 yıllık organizasyonun yönetimine giren ilk Türk üye olmuştur. Sarper, EFA’nın (Avrupa Festivaller Birliği) 24 Kasım 2021’de İrlanda’nın Galway kentinde yapılan genel kurulunda oybirliğiyle 70 yıllık birliğin ilk kadın başkan yardımcısı seçildi. 2024’te Usedom’da (Almanya) yapılan EFA zirvesinde başkan yardımcılığı dönemi biten Filiz Eczacıbaşı Sarper, genel kurulun oy birliği ile EFA’nın ilk kadın onur üyesi oldu.

Murat Akser

Öz geçmiş

Boğaziçi Üniversitesinde eğitim aldıktan sonra, Murat Akser İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında lisans, Tarih alanında yüksek lisans derecesi aldı. Film yapımı konusundaki resmi eğitimini Türkiye Yönetmenler Derneğinde ünlü yönetmenlerden aldı. York Üniversitesinde sinema eğitimi görerek Film Yüksek Lisans (MFA) derecesini kazandı. 1999’dan bu yana York Üniversitesi, Ryerson Üniversitesi, Toronto Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesinde film yapımı ve medya çalışmaları dersleri verdi. Ronin Media and Entertainment Inc. için müzik videoları ve kısa filmler yönetti. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde programcı ve Kanada Film Merkezi’nde koordinatör olarak görev yaptı. Hollywood’un büyük yapımlarında kameraman olarak çalıştı ve IATSE Uluslararası Sinematograflar Birliği ile Kanada Film ve Televizyon Akademisi üyesi oldu. Akser, ayrıca York Üniversitesinden İletişim ve Kültür alanında doktora (PhD) sahibidir. Şu anda Ulster Üniversitesinde film yapımı üzerine dersler vermektedir. Film türü anlatıları, bağımsız sinema ve film parodisi üzerine kapsamlı çalışmalar yapan Akser, son dönemde Yeni Sinema, Yeni Medya: Türk Sinemasını Yeniden Keşfetmek ve Günümüz Türkiye’sinde Alternatif Medya gibi sinema ve medya üzerine kapsamlı kitaplar yayımlamıştır.

Ayrıca aktif bir film yapımcısı olan Akser, Toronto ve Kuzey İrlanda film endüstrisinde sinematografi, kurgu, senaryo yazarlığı ve yönetmenlik deneyimine sahiptir. Uzun metraj senaryosu Yükseliş ve Düşüş 2014 yılında Sundance Senaryo Yazarları Laboratuvarı’na kabul edilmiş ve en son çektiği film The Gift (Armağan), Dublin Silk Road Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Uluslararası Kısa Film ödülünü kazanmıştır. Dr. Akser, Uluslararası Sinematograflar Birliği ve Kanada Film ve Televizyon Akademisi üyesidir. Ayrıca 2016-2021 yılları arasında Avrupa İletişim Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlenmiştir.

Salim Kadıbeşegil

Öz geçmiş

Profesyonel iş yaşamına 1975 yılında önce Demokrat İzmir daha sonra da Günaydın gazetelerinde muhabirlik ve sayfa sekreterliği ile başlayan Kadıbeşegil, 1978’de Turizm ve Tanıtma Bakanlığında Basın Müşaviri olarak görev yaptı. 1979-1981 yılları arasında Washington D.C.’de Türkiye Büyükelçiliği Basın Müşavirliği’nde Basın Ataşe Yardımcısı statüsünde “diplomat” olarak çalıştı. 1982 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapan Kadıbeşegil, 1984 yılında İzmir Turyağ/Henkel’de Halkla İlişkiler Müdürü ve Pazarlama Koordinatörlüğü görevini bir arada sürdürdükten sonra 1988 yılında, Alman Hipp-Werk şirketinin bir ortaklık yatırımı olan  Hippsan’da Genel Müdür olarak görev yaptı. 1990 yılında stratejik iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında faaliyet gösteren kendi şirketi ORSA’yı kuran Kadıbeşegil, halen Kurumsal İtibar Yönetimi ve Stratejik İletişim Yönetimi alanında hizmet veren bu şirketin Kurucu  Başkanı olarak görev yapıyor. 

Stratejik İletişim Yönetimi alanında akademik ve profesyonel birikimi ve yüksek referansları bulunan Kadıbeşegil, Kurumsal İtibar Yönetimi kavramının ülkemizde tanınması ve yer etmesine öncülük etti. Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası İletişim Danışmanları Birliği, ICCO’da ülkemizi 1999-2004 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyesi olarak temsil eden Kadıbeşegil, Capital Dergisi’nin “En Beğenilen Şirketler” ve “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” araştırma projelerine danışmanlık verdi. Kadıbeşegil 2001-2011 yılları arasında merkezi New York’ta bulunan “The Reputation Institute”un Türkiye temsilciliğini yürüttü. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ve Buğday Ekolojik Dönüşüm Derneği ve Türkiye Bilim Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu üyeliklerinde aktif görevlerde bulundu.  

Vasıf Şahoğlu, Prof. Dr.

Öz geçmiş

2002 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Prof. Dr. Hayat Erkanal’ın danışmanlığında hazırladığı “Liman Tepe Erken Tunç Çağı Seramiğinin Ege Arkeolojisindeki Yeri ve Önemi” başlıklı doktora tezini tamamladı. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih–Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda profesör olarak görev yapmaktadır. 2008 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi–ANKÜSAM Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

 

1992 yılından bu yana İzmir Bölgesi Kazı ve Araştırmalar Projesi (IRERP) kapsamında Liman Tepe, Bakla Tepe ve Çeşme–Bağlararası kazılarında görev yapmaktadır. 2009-2019 yılları arasında Çeşme–Bağlararası kazılarının başkanlığını yapmıştır. 2020 yılından bu yana ise Urla, Liman Tepe kara ve su altı kazılarının başkanlığını yürütmektedir.

 

Anadolu ve Ege’nin Klasik Çağ öncesi kültürlerinin araştırılması, özellikle bölgeler arası ilişkiler ve ticaret, ölü gömme adetleri, deniz arkeolojisi, liman araştırmaları, geçmişte insan hayatını etkileyen doğal afetler ve seramik konularında bilimsel çalışmalar yürütmektedir.